Een prachtige zomerse zaterdag was de dertiende juni. Aan beide zijden van de grens. Dat kwam goed uit, want die middag werd 'de doodendraad' gepresenteerd. In Hamont, aan de grens met Nederland, heeft men een tweehonderd meter lange draadversperring opgesteld, gelijk aan die van 100 jaar geleden. Als herinnering aan de dodendraad die de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog op de gehele grens van België met Nederland had neergezet. Naast herinnering biedt dit bouwsel mogelijkheid tot herdenking en is een tastbaar bewijs van een stukje geschiedenis.

prof vannesteEen aantal jaren geleden had de gemeente al een korter stuk dodendraad neergezet. Die is blijven staan, maar in de nabijheid is nu dus een bezienswaardige draadversperring opgezet. Die is opgebouwd in overeenstemming met de gegevens van 100 jaar geleden. Op de tentoonstelling is eveneens een stukje te bewonderen voor als het weer te slecht is om drie kilometer verderop te gaan kijken. Er is een wandelroute ontworpen om, door een mooi stukje natuur, bij de draad te komen.

Het was de dertiende juni bij de presentatie gezellig druk. De notabelen waren in vol ornaat aanwezig, deskundigen (als professor-doctor Alex Vanneste) voerden het woord, de 'last post' werd geblazen en er werden optredens verzorgd waarbij het 'oversteken door de dodendraad' in beeld werd gebracht. Keurig geleid door de voorzitter van het WOI-herdenkingsgebeuren: Luk van de Sijpe.

Een aantal leden van heemkundekring Weerderheem gaven acte de présence; ze hebben binnen de 'grensoverschrijdende organisatie' belangrijke inbreng.
Een waardige, feestelijke en succesvolle meeting. Ga ook eens kijken hoe dat draadsysteem eruit zag/ziet. (Den Ezel, Hamont, aan de Nederlandse grens)