Erwin is nu drie maanden op Curacao en hij en zijn gezin hebben het goed naar hun zin. Ze mailden het bestuur, waaruit hieronder enkele passages zijn afgedrukt.

emmabrug willemstad10 juli vertrokken we naar Curacao waar we bij aankomst hartelijk werden ontvangen door mijn collega's. Ons eerste onderkomen was een klein vakantieparkje dat midden in een cactusbos ligt. Dat betekent iedere dag een keur aan hagedissen, leguanen, boomratten en af en toe een kakkerlak.

Ja, we hebben zelfs één keer een kleine wurgslang gezien die een maaltje hagedis aan het verorberen was. Beter aanschouwelijk onderwijs kun je niet hebben, de kinderen vonden het prachtig. 

De verhuiscontainer bleek helaas niet  volgens planning in Rotterdam te zijn vertrokken, reden om van het cactuspark te vertrekken en naar een ander resort te gaan. Mijn werkgever had dit snel geregeld want men zag in dat 2 kinderen het niet lang volhouden in een cactusomgeving waar iedere misstap genadeloos wordt afgestraft met een stekel in je lijf. Een misstap was het al als je met je voet 5 cm buiten de smalle paden kwam! 

Op 20 augustus werd de container bij de woning bezorgd, en vanaf die dag zijn we daar gaan wonen. In no-time hadden de verhuizers de container leeggeladen en de meeste grote spullen uitgepakt en opgezet. Die jongens hebben er kijk op want ik weet niet of ik de hoogslaper van Lysanne zonder tekening nog in elkaar kan zetten.

huiskamer willemstadNa één week ben ik gaan werken. Met de komst van de container heb ik weer een week vrij genomen.

De kinderen hebben inmiddels een aantal schoolweken achter de rug. Ze zeggen dat ze het naar hun zin hebben, het is een leuke school waar voornamelijk kinderen van expats op zitten. In eerste instantie was de verdeling zo dat Inez de kinderen naar school bracht.

Die begint om 7.15 uur en eindigt iedere dag om 12.30.

Mijn werkgever geeft mij echter ruimte om om de andere week de kinderen met de dienstauto naar school te brengen voordat ik zelf aan het werk ga. Prettig voor Inez, voor mij is het iets vroeger opstaan. 

Zoals gezegd, we wonen inmiddels in het huis en daar loopt alles op rolletjes. Het aanvragen van allerhande nutsvoorzieningen verliep goed en vlotjes. Het internet is niet altijd betrouwbaar, maar goed, je kunt niet alles hebben. Apart is dat we in onze woning prepaid-stroom hebben. Een systeem dat bestaat uit een kastje dat in de keuken hangt en waarop het aantal kwh's staan. Deze kwh's koop je op bepaalde punten bij tankstations, na betaling van een zelf te bepalen bedrag krijg je een bonnetje met een code. Deze code type je thuis in op dat stroomkasjte waarna het tegoed aan kwh wordt verhoogd. Een soort stroompenning van vroeger dus maar hier noodzakelijk omdat bepaalde mensen hun rekeningen niet of nooit op tijd betalen. (Nee, dit kastje hing al in de woning VOORDAT ik er kwam wonen) Dat is ook de reden dat je op Curacao in principe in privé geen abonnement op je gsm kunt nemen, alleen maar prepaid tenzij via de werkgever. Eén van de voorbeelden van het verschil tussen Nederland en Curacao.

leguaanEen ander verschil is het klimaat. Dat is hier tropisch, en de laatste maand extra warm omdat het orkaanseizoen is aangebroken. De orkanen zelf bereiken in principe de Benedenwindse eilanden niet, maar zijn soms een gevaar voor de Bovenwindse eilanden. De passerende orkanen hebben wel invloed op het klimaat hier want ze blokkeren de doorgang van de passaatwinden. Het weer is hier sowieso kennelijk van streek want de autochtonen zeggen dat het voor het moment veel en veel te warm is, sommigen hebben dit nog nooit zo warm meegemaakt. Leuk voor ons eerste jaar hier.

Erwin van Oorschot