Frau Christa Cosler en frau Nathalie Walter alsmede de heren Piet Vinken en Jan Cuypers hebben, in respectievelijk Aken en Stevensweert, vijftig Weerderheemleden eens even flink wat historische en culturele kennis bijgebracht.

aken printenDat was op de zalige, zonnige nazomer-zaterdag van 19 september. Een volle buslading 'heemers' was om stipt half negen uit Valkenswaard vertrokken en volgde nauwgezet een dagprogramma met twee rondleidingen. Zeer voldaan, wel wat moe, werden ze om kwart voor zeven, vroegavond, weer op de Markt afgezet.

Aken kent een aantal bijzondere gebouwen, sculpturen en straatbeelden, die een interessante en soms lange geschiedenis hebben. Jammer dat de bezienswaardigheden geen samenhangend geheel vormen.

Maar de zeer levendige, gezellig aandoende binnenstad met markt, muziek en markante mensen zorgt uiteindelijk toch voor een hoge waardering. De informatie van de beide dames was daarbij onmisbaar.

stevensweertStevensweert is als tegenpool van Aken te beschouwen. Dat stadje ademt vooral rust uit en vormt een uitgebalanceerde ruimtelijke eenheid. Een stadje dat rijk is aan geschiedenis en sappige 'smul'verhalen.

Limburg is bij Stevensweert op zijn smalst, maar de betekenis van dit stukje Nederland is 'breed'. De rondleiders bleken echte vertellers. Heerlijk toch? Veel heemleden hebben in hun agenda gezet dat ze nog eens teruggaan als de restauratie en/of renovatie van de vestingwerken gereed zijn.

Op deze fraaie zaterdag genoten de leden op regelmatige tijden van een lekkere hap en een heerlijke drank. Om de dag nog eens 'op het gemak' de revue te laten passeren kan men de fotoreportage bekijken in het fotoalbum op deze website. Wie niet mee is geweest kan helaas niet alle kiekjes thuisbrengen, maar krijgt toch een beeld van heemreis 2009.