henkvanmierloEen elftal inwoners van Valkenswaard (Dommelen, Borkel en Schaft en Valkenswaard) werd vrijdag 25 april onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt. In een tjokvolle raadszaal werden ze onderworpen aan een juichende speech van de burgemeester.

Ieder werd daarbij apart toegesproken en Anton Ederveen somde op wat die persoon allemaal voor goede dingen gedaan had. Daar werd je gewoon moe van, twee levens zou soms nog tekort zijn.

Eén van de genomineerden werd Ridder, en de overige tien Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

En wie stond daartussen. Jawel: Henk van Mierlo!

Dat is er eentje van de heemkundekring. Een man met grote belangstelling voor waardevolle cultuur en historie, met name wanneer het gaat over de gemeente Valkenswaard.

Zijn voorliefdes voor onderwerpen zijn behoorlijk divers. Of het nu authentieke culturele activiteiten betaamt, monumentale panden, industriële ontwikkeling of sociale toestanden betreft, 'you name it' en Henk weet deskundige lokale informatie te verschaffen.

Daarvoor is studie noodzakelijk, een behoorlijke verzamelwoede, bereidheid tot onderzoek en contacten leggen met gelijkgerichte mensen. Henk bekwaamt zich hierin al vele jaren; zelf, en als lid van heemkundekring Weerderheem. (Henk is al tientallen jaren lid.) Hij hoopt te promoveren na een stevige studie op een onderwerp waarbij alles om 'sigaren' draait.

De heemkundekring doet er haar voordeel mee. Hij stimuleert de club en brengt veel informatie binnen. De meest gebruikte kwaliteiten van Henk zit in het publiceren van Valkenswaardse heemkundige gegevens, in het verzorgen van lezingen en in de advisering van leden en bestuur bij heemkundige kwesties. Hij is een belangrijke pion voor de heemzaak in de gemeentelijke monumentencommissie.

De inwoners van de gemeente lezen al sinds jaar en dag (15 jaar, 250 afleveringen) in de Kempener Koerier zijn verhandelingen over lokale onderwerpen. (Waar hij nu helaas mee ophoudt.) Op die artikelen komen nogal eens positieve reacties binnen bij Weerderheem.

Als in Valkenswaard iets ondernomen wordt op het gebied van de ruimtelijke ordening of een pand op de nominatie staat afgebroken te worden, dan staat Weerderheem zeer snel op de stoep van Henk van Mierlo voor informatie en/of advies.

Daar komt bij dat Henk een innemende persoonlijkheid is, die gemakkelijk met iedereen weet om te gaan. En meteen 'klaarstaat'.

We hopen nog lang plezier van hem te hebben. En we wensen, dat hijzelf ruime voldoening blijft vinden in dit 'uit de handen gelopen' hobbywerk.

Een publieke bevestiging van zijn verdiensten is op zijn plaats! Henk is Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Namens de mannen en vrouwen van de heemkundekring: Henk proficiat!