riamandigersHet was voor Ria Mandigers als een donderslag bij heldere hemel toen zij dinsdag 14 november 2007 tijdens haar vrijwilligerswerk een invasie van familieleden en bekenden beleefde.

Dat het om de de uitreiking van de vrijwilligerspenning ging was een geruststelling waarmee ze bovendien zeer vereerd bleek.

Op dinsdagavond treft men haar aan op de heemkamer van heemkundekring Weerderheem. Tot over haar oren maar met niet aflatend enthousiasme zit Ria in de bidprentjesverzameling. Die worden ingezameld, gesorteerd en geregistreerd. We hebben het over zo'n 150.000 exemplaren.

Dat zijn er zoveel dat er bij Ria en Willem Mandigers thuis de wanden van een kamer onzichtbaar zijn van wege de dozen en deuskes gevuld met bidprentjes. Elk vrij moment is Ria daar te vinden. Bovendien vergt het ruilen van dubbele exemplaren en het bemachtigen van ontbrekende bizondere exemplaren op beurzen heel wat tijd. Een bizondere activiteit voor Weerderheem door een bizonder mens.

Ze is vele jaren actief voor deze vereniging. Begonnen met de inrichting van de valkerijtentoonstelling (nu museum) in de zeventiger jaren, waar ze de aankleding van de boeren- en valkenierskamer verantwoord en met verve verzorgde, is ze sindsdien niet meer weg te slaan bij activiteiten ten behoeve van het behoud van Valkenswaards erfgoed.
Naast haar eigen heemkundige voorkeur zet ze zich ook in bij de activiteiten die haar man Willem voor Weerderheem verricht en voor algemene verenigingszaken. Het onderhoud van de vorige heemkamer was bv zo'n taak. Men kan zeggen dat Ria en Willem samen al werkend door heemland trekken.

Is Ria Mandigers nu ongeveer volledig onder de pannen bij de heemkundige bidprentjesverzameling, eerder was zij altijd al op vele fronten actief. Of je nu een gesprek met haar begint over het Rode Kruis, waar ze meer dan tien jaar actief was, of over het oudercomité van de school, Pitstad, het Vrouwengilde of de liturgiegroep van de voormalige Sint Jozefkerk, Ria blijkt overal haar sporen te hebben verdiend.

Voor de mensen van de heemkundekring, het bestuur en de familie was de uitreiking van de vrijwilligerspenning door loco-burgemeester Mart Wijnen een uitgelezen mogelijkheid om Ria in het zonnetje te zetten. Dat gebeurde die avond met het uitspreken van waardering en een klein feestje.