Heemkundekring Weerderheem is de trotse bezitter van vele duizenden foto’s. Inmiddels zijn van die foto’s al meer dan 10.000 exemplaren digitaal opgeslagen en voor de inwoners van Valkenswaard beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat mensen even langs kunnen komen om al die plaatjes op een serie CD’s te zetten en mee naar huis te nemen, dat is uiteraard niet de bedoeling.7 droedels 150

Toch zijn die plaatjes beschikbaar voor mensen die bijvoorbeeld met hun stamboom bezig zijn en hun verhaal op willen sieren met wat plaatjes. Die mensen kunnen wij misschien helpen met een plaatje van het huis waar hun grootouders hebben gewoond, maar dat inmiddels dankzij de slopershamer is verdwenen. Of net die ene foto waar overgrootvader op staat als kleine uk die bij de broeders van de Dommelseweg de nodige wijsheid op denkt te doen.

Met dat soort plaatjes willen wij de inwoners van Valkenswaard graag een plezier doen en daarom hebben wij al die foto’s netjes digitaal op de computer opgeslagen. 

Wie, wat, waar en wanneer?

Die foto’s komen van verschillende bronnen, zo komt een heel groot deel van de gemeente, maar ook allerlei particulieren leveren hun oude foto’s bij de heemkundekring in. Probleem is dat wij van een groot aantal foto’s niet weten wanneer die is genomen, wie er op staat, maar ook niet waar het plaatje is getrokken.

Natuurlijk hebben we dan nog steeds een heel aardige foto, maar diezelfde foto is voor ons ineens van veel grotere betekenis als we ook de vraag: 'wie, wat, waar en wanneer' met betrekking tot die foto kunnen beantwoorden. Als we ook over die gegevens kunnen beschikken, leggen we dat vast bij die foto en dan kunnen we (en onze opvolgers) jaren later nog steeds het verhaal achter de foto oplepelen.

Op die manier leggen we een stukje geschiedenis vast en blijft het bewaard voor ons nageslacht.


ValkensWaardevol

Om ons archief helemaal compleet te maken, verschijnt wekelijks in de Kempener Koerier in de rubriek ValkensWaardevol een foto met de vraag of de lezers antwoord kunnen geven op die ene cruciale vraag, namelijk: 'wie, wat, waar en wanneer?'

Vanaf nu worden dezelfde foto's ook op deze website geplaatst. U vindt ze onder de menuknop 'Valkenswaardevol'.  (Activiteiten > Publicaties > ValkensWaardevol) of rechtstreeks via een klik op de foto in de linker kolom.


Oude foto's

1 schone was 150O ja, nu we het toch over foto’s hebben! Ik heb laatst zelf ervaren hoe het soms met fraaie oude foto’s gaat. Iemand is overleden en laat alleen maar verre neefjes en nichtjes na.

En dan komt er, bij het opruimen van de woning, ergens uit een diepe la nog een fotoalbum, of een enveloppe uitpuilend met foto’s, te voorschijn. Wat moet je daar dan mee? Wie heeft er belangstelling voor die oude plaatjes?

Helaas gaan die oude foto’s dan uiteindelijk toch naar het oud papier terwijl de Heemkundekring er mogelijk anderen nog blij mee had kunnen maken. Komt u onverhoopt in zo’n situatie, aarzel niet, neem contact met ons op, wij gaan zorgvuldig met uw plaatjes om en bewaren ze voor het nageslacht. 

Joop van Appeldorn