charlesfonteijn

Sjonge, dachten we met Koninginnendag al veel onderscheidingen te hebben zien opspelden. Het waren er in Valkenswaard een elftal. Maar nadien werden er nóg verschillende inwoners geëerd.

En toen was er ineens, op dinsdag 25 mei 2010 een lintje voor een van de Weerderheemleden. Fantastisch. Elk jaar is het raak voor de vereniging, het wordt een mooie traditie.

De heer C.A.J. Fonteijn, Charles Fonteijn alias Carolus in onze kring, verdiende de onderscheiding van wege zijn inzet, het nemen van initiatieven, het organiseren van uiteenlopende activiteiten en het dienstbaar en gezellig omgaan met mensen.

Hij werd onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij mede-oprichter en voorzitter was van bloemencorso­vereniging Dommelkant, grote organisator en bestuurslid is van de ouderensoos Het Gegraaf, actief bij de KBO-Valkenswaard en zich inzette voor het Rode Kruis. Als wedstrijdleider kijkt hij hoe deelnemers bij kegelwedstrijden alles omkegelen, is vrijwilliger bij de 'alleenstaandenvereniging' en broedermeester bij de Handelse Processie.

En dan voor heemkundekring Weerderheem het belangrijkste.

Dat zijn zijn kwaliteiten en inzet voor het dialect van Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft. Charles haalt herinneringen 'van vruuger' op en vertaalt ze in sappig 'Valkeswirts' dialect. Soms neemt hij eigentijdse gebeurtenissen 'op de korrel'. Dat doet hij samen met andere heemleden in de werkgroep Tongval.

Die werkgroep Tongval is niet alleen bij onze leden bekend. Oh nee, ze is gewoon beroemd van radio, tv en optredens in geheel Brabant (en wellicht ook daar­buiten). Bovendien wil Charles 'zô mêê en dan' ook inschrijven voor gedichten­wedstrijden, en niet zonder succes.

Charles, dik verdiend. Geniet ervan.
Felicitaties van de heemleden van Weerderheem!