Deel acht is uit!

Onder de titel 'Wa we lirde, wa we deje, hoe we zonge, wa we zeje' heeft werkgroep Tongval haar gebruikelijke jaaruitgave gepresenteerd. Vierenveertig bladzijden vol met verrassende gedichten en vooral verhalen in het lokale dialect.

tongval volkscultuurdag'Sins dees jaor ben ik bij dè Valkeswirtse dialectclubke; ik waar friit dè ze mèèn gevraogd hadde.' Met die woorden introduceert Tilly Wijnen-Firet zich in haar bijdragen aan deze uitgave. Ze schrijft zelfs het 'woordje vurraf', waarin ze aan de lezer deze tip geeft: 'Prebeer dees buukske hardop te lèèze, dan gigg't 't beste, um alles te begrèèpe en ONS gevuul te vuule.'

(Spreek wel met de huisgenoten af, waar je dit gaat zitten doen.)

Het is helder. 'Tilly is gin vèèfde rad aon de waoge.  Meej hur durbij kande ìrder spreke van 'n nei-j combo vur 't heem: de Tongval-vèèf.' We zullen ze meteen maar presenteren.

Dries. van Dommelen brengt een ode aan 'de pèèrenbom', een zeventigjarige! Hij blikt terug in 'vèèfensestig jaor terug' toen 'hullie-je vadder zèèlef nog gruun ziip maokte van schenke van 't vèèreke' om de was te doen, en waarbij een ontsnapt dier de kamer verbouwde: 'sakkerdju, wa'n rewozzie wà ze toen te zien kriige'. Dries besluit met de 'Heemdaoge in Gimmert'.

Mientje Kwinten-Evers vertelt over 'twii kauwkes' in 'Ongewenste gasten', verhaalt persoonlijke ervaringen bij de bedevaart 'Pirke Donders pèè-jke' en sluit af met het gedicht 'Weinter, vurjaor, zommer en herfst'.

Carolus vermoedt dat hij 'Ouwer worre zonder zörge' niet kan vermijden, en hij heeft een onwaarschijnlijk verhaal dat alleen bestaat uit spreekwoorden 'Speule meej sprèèkwoorde en gezegdes' en besluit met dialectuitleg ' 't Valkenswirds van A tot Z'.

En Joke ten slotte bedient zich deze keer van live-reportages. Ze gaat mee met ' 't Spoor in twiiduzendnege' en doet aan fitness in 'Springpèrsessie'.

Weet je wat. Neem 'Goed gebekt in eigen dialect' (dat Joop van Appeldorn redigeerde) meteen ter hand en je zult niet opzien voor je alles gelezen hebt. Je zult ervan genieten.

Tip. De feestdagen (Klaas en Kerst) zijn in aantocht!

Voor Valkenswaardse mensen, en zij die hier zijn komen wonen, is deze uitgave van Tongval een uitermate interessant, vermakelijk, leerzaam en uniek cadeau. Dus voor in 'de zak' of bij 'het kerstpakket' is deze uitgave een absoluut gewild en dankbaar gadget. Twee eurootjes slechts. Op de heemkamer, bij het secretariaat of bij de schrijvers kun je ze bestellen.