Om half elf stonden een aantal heemkundige fietskoppeltjes in de kantine van voetbalvereniging Valkenswaard te bakkeleien over de aan te trekken regenjacks, -broeken, -poncho's, -kapjes, -overschoenen. De weervoorspellers bleken weer eens 'studio'geleerden te zijn, al bleef ieder in zijn/haar hart hopen dat de druilerige regen gedurende de fietsuren het hazenpad zou kiezen en de zon ons stralend aan de finish zou verwelkomen.rabofietstocht2011 1

Er was zelfs een goochemerd in korte broek en met nauwelijks regenbescherming die nauwkeurig dacht te weten op welk moment de nattigheid zou wijken; een mededeling die hij gedurende de tocht met bijna professionele opportuniteit bijstelde. Duidelijk geen feitelijk-opererend heemlid. De conclusie staat als een huis: het regende zaterdag 25 juni! Niet hevig, wel constant.

En wij waren de klos. Goed dat we het allemaal waren. En zeker de organiserende Rabo. Het aantal fietsers dat aangemeld was stond in fel contrast met wat er daadwerkelijk voortbewoog op Valkenswaardse- en Waalrese dreven. Jammer voor de horecauitbaters: het was geen terrasjesweer.

rabofietstocht2011 2De deelnemers die de tocht reden waren goedgemutst! Voor de meesten is het waarschijnlijk toch een acceptabele en zeker gezellige tocht geworden. De organisatie was prima. De route, wegbewijzering, veiligheid en de ambiance: een pluim voor Rabo. De pleisterplaatsen ofwel stempelposten waren goed gekozen: SV Valkenswaard, hockeyclub DVS, dorpscentrum Het Klooster en snowcentre Montana.

De heemleden van Weerderheem hebben het zeer gewaardeerd. Dat de organisatie bovendien nog een 'bonus' geeft van wege het 'afzien' stemt ons tot nog meer tevredenheid. Het leverde de verenigingskas € 99,- op.
De penningmeester zegt: 'dankjewel deelnemers en Rabo'.

Lees hierna verder het 'algemene verhaal' dat Rabo heeft geschreven op haar website.

Rabobank FietsTocht 2011 alleen voor bikkels

De Rabobank FietsTocht 2011 was de natste tot nu toe, en misschien wel de gezelligste. Ruim 2000 deelnemers trotseerden de druilregen en maakten er een geweldige happening van. Wie zijn vereniging echt een warm hart toedraagt, laat zich niet afschrikken door een paar spatjes regen. Zo’n bikkel hijst zich in zijn regenpak en stapt lachend op de fiets om tien euro te verdienen voor zijn cluppie. Samen kom je verder dan alleen, dat is de gedachte. When the going gets tough, the tough get going. Het is maar water.

Paar spatjes regen Jammer genoeg denkt niet iedereen er zo over. De opkomst is een stuk lager dan vorig jaar. Toch is Rabobank-directievoorzitter Angelique Jansen-Swinkels, die zelf als vrijwilliger stempelkaarten en ballonnen uit staat te delen, tevreden. ‘Dat met dit weer toch ruim 2000 mensen op de fiets stappen is fantastisch’, vindt ze. ‘Iedereen zegt: voor een paar spatjes regen blijven we niet thuis, dat hebben we graag over voor onze vereniging. Geweldig!’

‘Superdag’ Het lijkt zelfs of de stemming onder de deelnemers nog joliger is dan voorgaande jaren. Er heerst duidelijk een gevoel van ‘we laten ons niet kisten’. Dat geldt zeker voor de dertig deelnemers van Ouderensociëteit De Adelaar uit Valkenswaard. Joke en Zusje zien er naar eigen zeggen uit als ‘verzopen katjes’, maar hun humeur is opperbest. ‘Het is nat maar gezellig, we maken er gewoon een superdag van.’ Ze feesten na afloop van de FietsTocht gewoon door: de hele opbrengst wordt vanavond besteed aan een feest met barbecue voor alle leden.

Saartje en Swiebertje De mensen van Stichting De Boodschappenmand zijn zuiniger met hun geld. ‘Alles gaat in de kas, we hebben het hard nodig’, zegt Ans Hoogers, die zich heeft uitgedost als Saartje. Swiebertje is er trouwens ook bij; hij neemt net een kopje koffie. ‘Zeiknat maar leuk,’ vat Ans de dag kort maar krachtig samen. Ze schat dat er vandaag zo’n 65 mensen voor De Boodschappenmand meefietsen. Dat zou het leuke bedrag van 650 euro opleveren.

Bikkelbonus Méér zelfs. Hoezo dat? Rabobank Valkenswaard en Waalre vindt dat alle deelnemers in de slechte weersomstandigheden een topprestatie hebben geleverd. Meteen na afloop van de FietsTocht maakt de bank bekend dat de deelnemers kunnen rekenen op een Bikkelbonus. Dat wil zeggen dat alle verenigingen dit jaar een bonus van 10% krijgen bovenop het reguliere bedrag. Dankzij die regen en die bikkels van deelnemers. Bikkels bedankt!