Enige tijd geleden kregen we de vraag voorgelegd: 'Hoe komen wij eigenlijk aan die voorzittershamer?' Die mooi bewerkte hamer hebben we al een hele tijd, maar waar komt hij vandaan?voorzittershamer2

Bij diverse 'oude rotten', zoals Joke Peels-Mollen, Wim Senders en Joop van Appeldorn navraag gedaan, waardoor we steeds een beetje verder kwamen. Bij het veertigjarig jubileum van Weerderheem in 1992, verscheen het eerste van tien jaarboeken.

Daaruit het volgende citaat: 'Op de bijeenkomst van 27 april 1953 schonk J. Baeten een zelfvervaardigde voorzittershamer. Deze met symbolen verluchte hamer stelt een vuist voor met daarin een stenen bijl uit de praehistorie.

voorzittershamer rntgenfoto

Het geheel is vervaardigd uit het hout van een beukenhaag aan de Maastrichterstraat. Deze haag is thans verdwenen. Ze moest verdwijnen voor de bouw van de eerste Boerenleenbank in Valkenswaard. In het vierkante blok van deze hamer, onder het wapen van Zonhoven, zit een crematierest van een grafheuvel uit Knegsel. Later is daar nog met een briefje een crematierest van het neolitische urnenveld van Geenhoven aan toegevoegd.'

Nu weten we dus al waar die hamer vandaan komt. Maar hoe kunnen we nu die verborgen crematieresten zien? Openmaken?

Nee, zonde van die mooie hamer. Een goede kennis van me, die vaak met röntgenapparatuur te maken heeft, bood uitkomst. Hij heeft de hamer (zonder ziektekostenverzekering) onderzocht en we kregen inderdaad iets van de inwendige geheimen te zien. In de 'vuist' is blijkbaar met spijkers ook wat reparatiewerk verricht.

Bijgaande foto’s geven een mooi beeld van het uiterlijk en het innerlijke van onze fraaie voorzittershamer.

Loet Visschers