stationvalkenswaard'Sporend' door Valkenswaard met Bert van Diepen

Heemkundekring Weerderheem houdt een lezing met dia's die verzorgd wordt door Bert van Diepen.
Van Diepen is secretaris van de NVBS in Oost-Brabant (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwezen).

Het gaat over de geschiedenis van de spoorlijn Hasselt-Eindhoven. Een relatief onbekend lijntje uit vervlogen tijd dat Valkenswaard aandeed. De opening van het traject vond plaats op 20 juli 1866. Het was onderdeel van een groter netwerk.

De LL (Luiks-Limburgsche Spoorwegmaatschappij) was de eigenaar. Die buitenlandse invloed was onder meer merkbaar in het Belgische ontwerp van het Valkenswaards station.

Bert van Diepen weet er alles over te vertellen en heeft artikelen over deze en andere lijnen gepubliceerd. Hij is treinenliefhebber met interesse in lokale historie en heeft de spoorweggeschiedenis van zijn woonplaats Eindhoven onderzocht en beschreven.

Zo vertelt hij hoe de vele initiatieven en plannen vanaf 1860 hebben geleid tot de aanleg van o.a. een spoorlijn van Hasselt via Neerpelt en Valkenswaard naar Eindhoven. Een lijn die vooral bedoeld was voor het goederenvervoer. Tot een succesvolle doorbraak van deze internationale verbinding is het helaas nooit gekomen. De klandizie bleef gering en er kwam vooral tegenwerking van Nederlandse zijde.

Na de tweede wereldoorlog realiseerde men op verzoek (en kosten) van de gemeente Eindhoven een omleiding van Valkenswaard naar Geldrop. Het oude traject Valkenswaard-Eindhoven verviel en de nieuwe verbinding via Geldrop werd op 4 februari 1959 feestelijk in gebruik genomen.

Deze impuls aan het regionale treinvervoer bracht echter geen bloei in de exploitatie. En daarom viel na een kwakkelend bestaan van 120 jaar definitief het doek voor het railvervoer in Valkenswaard. Het Eindhovens Dagblad kondigde op 15 augustus 1985 het einde aan. Ondanks acties en ludieke initiatieven om het lijntje te behouden werd kort daarna met de sloop begonnen.

Ook al is de rails reeds lang verdwenen, voor de inwoners van Valkenswaard en oplettende passanten zijn de sporen van het spoor in Valkenswaard nog duidelijk te traceren.