Joop van Appeldorn geeft op 15 januari 2013 een lezing over de geschiedenis van ’t Eurostrand.

Het ontstaan en het enthousiaste gebruik door vele honderdduizenden komt dan uitgebreid aan de orde waarbij de vele stappen in de ontwikkeling van dit wonderschone recreatiepark allemaal de revue passeren.

eurostrandOei oei oei, weet u het nog? Dat waren nog eens spannende tijden daar bij ’t Eurostrand! Dat begint allemaal als Meint Folkert Eigenberg eind jaren veertig van de vorige eeuw helemaal van het verre Finsterwolde naar Westerhoven komt om daar zand uit de grond te halen. Daarmee is het begin gemaakt van 'Zandzuigerei de Kempen' met als prachtige bijkomstigheid het ontstaan van een natuurbad met glashelder azuurblauw water.

De jeugd uit de omliggende dorpen ontdekt al snel dit prachtige natuurwonder en met name in het weekend is de jeugd heel nadrukkelijk aanwezig. Het is er vrij, het kost niets en er zijn schitterende plekjes waar je je, voor de meer intieme activiteiten, van de rest kunt afscheiden! Vooral omdat de put ontzettend diep is, zijn de temperatuursverschillen onvoorstelbaar groot en dat heeft grote gevolgen voor de veiligheid van de vele zwemmers. Ongelukken blijven dan ook niet uit. De bordjes 'verboden toegang' hebben geen invloed op de vele bezoekers en de familie Eigenberg moet steeds weer vele uren investeren in het opruimen van de rotzooi die de zwemmers achterlaten.

Dat doet ze eind jaren vijftig dan maar besluiten om de plas commercieel te gaan exploiteren en in enkele jaren tijd groeit ’t Eurostrand uit tot de grootste recreatieplas in de verre omgeving. Bij mooi weer, zoals op 2e Pinksterdag 1963, komen er op zo’n dag maar liefst 52.000 bezoekers.

In 1972 verkoopt Eigenberg het park aan Ter Huurne uit Drente en die zet de lijn 'Eigenberg' door. In 1983 komt Piet Derksen in beeld. Hij verkoopt zijn Sporthuis Centrum en stort zich helemaal op Center Parcs zoals het park dan heet. Gaandeweg verandert het park, het krijgt ’t etiket van een park waar de bezoekers vanaf hun aankomst tot het tijdstip van vertrek verzorgd en vermaakt worden, met andere woorden, de bezoeker geeft al zijn centjes uit op het park en niet daar buiten.

In 1993 laait een felle discussie op tot welke gemeente het park eigenlijk zou moeten behoren. Vanaf het begin is het altijd Westerhoven geweest en de vraag is of het tot Valkenswaard of tot Bergeijk moet gaan behoren. Het zal duidelijk zijn waar de discussie in die tijd om draait.

Vele prachtige plaatjes vrolijken het verhaal van Van Appeldorn op, aangevuld met een tweetal films, een uit de begintijd, namelijk uit 1953, en een uit de toptijd, te weten 1965.