handel1Filmopnames Handelse Processie.

Verzorgd door Harrie Toussaint en Henny Claes van de Broederschap der Handelse Processie. Vertoning van historisch en recent beeldmateriaal van de jaarlijkse Bedevaart van Valkenswaard naar Onze Lieve Vrouw van Handel.

In februari 2006 is er door de Broederschap der Handelse Processie Valkenswaard bij de heemkundekring een uiteenzetting gegeven over het ontstaan van de Mariaverering in Handel. Ook de wijze waarop er vanuit Valkenswaard, in het verleden en in het heden, invulling wordt gegeven aan de eeuwenoude jaarlijkse Bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Handel kwam daarbij aan de orde.

Tijdens die lezing is er door de aanwezigen de vraag gesteld of het mogelijk was om een keer enkele films van de jaarlijkse voettocht vanuit Valkenswaard naar Handel te vertonen. Op deze vraag is zowel door de Heemkundekring Weerderheem als de Broederschap der Handelse Processie Valkenswaard positief gereageerd.

handel2Op dinsdag 13 februari 2007 zullen Harrie Toussaint en Henny Claes de volgende filmopnames van de jaarlijkse Bedevaart van Valkenswaard naar Handel laten zien: 1934, omstreeks 1960, 1976 en 2005.

Daar, waar het van belang en uiteraard mogelijk is, zal er toelichting worden gegeven. Gekozen is voor bovenstaand filmmateriaal, omdat hierin goed te zien is, dat er in de afgelopen 70 jaren bepaalde tradities zijn veranderd/afgeschaft. Ook merkt men dat er ook nog talloze tradities bewaard zijn gebleven.

De oudste twee films geven een nostalgische sfeer weer met tal van oude Valkenswaardse inwoners/bedevaartgangers. De avond zal vanuit de Broederschap der Handelse Processie Valkenswaard verzorgd worden door Henny Claes en Harrie Toussaint.