'Mille periculis supersum' boven op het Stadhuis was niet te lezen omdat het achter het restauratiezeil verborgen was. Hoefde ook niet. bergenopzoomWe waren immers in veilige handen van de stadsgidsen Wim van Es en Jan Hopstaken en onder de zorgzame blik van organisator Jeanne van Bree.

'Duizend gevaren kom ik te boven' (zoals die spreuk zegt) kan voor dit bezoek aan Bergen op Zoom beter vertaald worden met 'ik heb me wel duizend keer verwonderd'.

De stad bood veel prachtige plekjes, doorkijkjes, monumenten, stadsgezichten en ontspanning (muzikale in dit geval) en de beide mannen disten zoveel interessante en smakelijke verhalen op voor de heemlui dat die voldaan en welgedaan een 'langdurig terrasje' namen. Om vervolgens zelf nog wat rond kijken in de stad.

Van Geertrui naar Agaath

kansel

Van de prachtige met kunstschatten gevulde kerk Sint-Gertrudis van Bergen op Zoom (door enkele leden bezocht) busten de heem-ers naar de basiliek van Sint-Agatha en Sint-Barbara te Oudenbosch.

Het weer is dan behaaglijk; dat was het 's morgens al en dat bleef het ook.

De basiliek van pastoor Hellemonds, God heeft gegarandeerd zijn ziel, is een fantastische door pompeusheid uitblinkende kerk met tot in finesses uitgevoerde nepaankleding.

Maar . . de verhalen van de gidsen Adri Vermeulen en Piet Meijer over de vele details in de uitvoering en de historische voorvalletjes bij de totstandkoming zorgden voor een onderhoudend en verrijkend bezoek. Daarna bracht de bus ons rap en veilig thuis.

Een foto-serie van deze dag is te vinden in het fotoalbum.