Jos Smeets zal op dinsdag 18 maart tijdens het tweede gedeelte van de ALV een inleiding geven over zijn vader René Smeets.
Met interessant beeldmateriaal en professionele toelichting.

rene smeetsRené (Henri Jozef) Smeets werd geboren in Maastricht op 14 september 1905. Hij heeft zich zijn hele leven met beeldende kunst en al wat eromheen plaatsvindt beziggehouden. Daar hoort prominent bij: het grondleggerschap en de directievoering bij het Eindhovens Kunstnijverheidsonderwijs. René Smeets was tegelijk kunstenaar en directeur van de Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (AIVE), wat tegenwoordig furore maakt als Design Academy.

Als kunstenaar staat hij bekend als: auteur, glazenier, graficus, monumentaal vormgever, schilder en tekenaar. Daarmee is en passant aangegeven met welke materialen René zich omringde: glas-in-lood, olieverf, inkt en aquarelverf. De houtsnede en batiktechniek paste hij eveneens toe. Kortom, René was een veelzijdig kunstenaar, van wie men op brede schaal werken kan tegenkomen. Werken als glasschilderingen en glasvormgeving, mozaïeken, wandschilderingen en wanddecoraties en meubelontwerpen. De kunstvoorwerpen die hij maakte kenden voornamelijk religieuse motieven.

restauratie ramen renesmeetsIn 1952 is René Smeets in Valkenswaard komen wonen. Daarvoor heeft hij nogal wat omzwervingen gemaakt: Assersum, Beers Cuyk, Maastricht, Ottersum, Parijs en vanaf 1944 Gennep.

In Dommelen, aan de Bergstraat 52, verbleef hij tot aan zijn dood: 11 juli 1976.

Jos Smeets, een van de zeven kinderen, weet een indrukwekkend beeld van zijn vader te schetsen. Jos is zelf beeldend kunstenaar en oud-docent Beeldende Vorming/Techniek.

Dat beeld start met een dvd van 20 minuten: ‘Het kunstenaarschap van René Smeets als basis voor het directeurschap van ‘zijn’ akademie.' Naar aanleiding van deze film geeft Jos een toelichting en kunnen vragen gesteld worden. Jos zal vervolgens enkele boeken bespreken die zijn vader heeft geschreven en vertaald. Naast de film liggen enkele boeken ter inzage mbt René Smeets en de tentoonstelling in het 'techniekHuys' te Veldhoven'. Jos beschikt ook nog over een cd met illustratiemateriaal over kunstwerken in en om Valkenswaard.