Een stukje geschiedenis

  • 28 juni 1914 Aartshertog Frans-Ferdinand van Oostenrijk wordt vermoord in Serajevo.
  • 28 juli 1914 Oorlogsverklaring van Oostenrijk-Hongarije aan Servië. België is evenals Nederland neutraal en denkt niets te vrezen te hebben.
  • 31 juli 1914 Franse legers trekken naar de noordgrens en de Vogezen. Mobilisatie in België. Hun grenzen komen onder verscherpte bewaking. De Belgische generaal De Schepper wordt aangesteld als militair gouverneur in Limburg; met als hoofdkwartier: Hasselt.
  • 2 augustus 1914 Duitsland bezet het neutrale Luxemburg. Duits ultimatum voor België: ‘Ons leger wil doortocht door België!’ Generaal De Schepper is in Limburg het hoofd van de gendarmen, van de burgerwacht en enkele soldaten.
  • 3 augustus 1914 België zegt tegen Duitsland elke aanslag af te zullen weren. Het Belgische leger stelt zich daartoe op tussen de Luikse forten. Gendarmen en burgerwachten bewaken de provincie. Duitsland verklaart Frankrijk de oorlog.
  • 4 augustus 1914 Vervolgens valt Duitsland België binnen om (via Parijs) de Franse legers in te sluiten. Het gaat om 760.000 soldaten; België heeft er circa 200.000. Frankrijk stuurt de hoofdmacht van het leger naar de Elzas (Duits grondgebied). Vertraging van de Duitse opmars wordt op burgers gewroken. Groot-Brittannië verklaart Duitsland de oorlog wegens schending van de neutraliteit van België. De bruggen over de Maas worden door de Belgen opgeblazen. Visé wordt in brand gestoken; 36 burgers worden doodgeschoten.
  • 5 augustus 1914 Nederland sluit de Schelde voor alle militair vervoer om de neutraliteit te behouden. De aanval op de Luikse forten wordt ingezet. Duitse verkenners vernielen telefoon- en telegraafverbindingen in de Zuid-Limburgse dorpen. De lokale gendarmen leggen hinderlagen aan tegen de Duitse verkenners. De Luikse forten vertragen de Duitse opmars. Gendarmen en de burgerwacht verdrijven de Duitse verkenners uit Tongeren. De eerste militaire slachtoffers uit onze regio zijn (nabij Luik) een feit: Jules Boonen en Jaak Biesmans uit Bocholt, Jozef Truyen uit Neerpelt en Mathieu Geusens uit Hamont.

Expositie

Een groep heemmensen van beide zijden van de grens is, zoals u weet, doende om zoveel mogelijk gegevens over deze oorlog te verzamelen.

Dat materiaal wordt komende vijf jaar overzichtelijk gepresenteerd middels een tentoonstelling in de Achelse Kluis. Met elk jaar andere invalshoeken en aandachtsvelden. Ze, met daarbij onze eigen Weerderheemleden, vorderen goed.

De eerste expositie wordt op 2 augustus om 14.00 uur geopend.

Noteer in uw agenda! Deze eerste expositie is vanaf zaterdag 2 augustus toegankelijk op de woensdagen en zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur.
Tot 15 november.
Dat wordt herhaald van 4 april tot 31 mei.

Volgend jaar augustus komt dan de ombouw met nieuwe items. Men is dit voorjaar bezig met de aanpassing/aankleding van de ruimte op de Achelse Kluis.