Onze heemkundekring heeft een bijzondere schenking gekregen uit de nalatenschap van het echtpaar Van Reijen-Gilson, dat woonde in het pand Luikerweg 2, op de hoek van de Luikerweg en de Kerkweg. Bij de schenking horen o.a. tekeningen van de afgebrande fabriek van Gebr. Van Best in de jaren ’80 uit de 19-de eeuw, een tekening van de woning van Adriaan Mollen, huishoudboekjes, die een fraai inzicht geven over het leven aan het einde van de 19de eeuw, en enkele foto’s.

De schenking is gedaan door Paul van Gool, een neef van de dames Maria en Adriana van Gool, de laatste bewoners van het herenhuis, voordat in het pand drogisterij De Vijzel werd gevestigd.

luikerweg2 1958Het pand aan de luikerweg 2 werd in 1863 gebouwd door Louis Gilson, die getrouwd was met de Eindhovense Catharina Alegonda Brams. Het was het tweede huis in Valkenswaard met een verdieping. Louis Gilson was de zoon van koopman Rochus Gilson, die zich vanuit Meldert (Belgisch Brabant) in 1795 in Valkenswaard vestigde en trouwde met de Valkenswaardse Joanna Maria Hoefnagels. Louis Gilson was looier en koopman, bezat veel grond, was kerkmeester en wethouder van Valkenswaard. Hij was ook initiatiefnemer van sociëteit Eensgezindheid in 1866.

Het echtpaar Gilson-Brams kreeg vier kinderen, twee jongens, die al op zeer jonge leeftijd overleden, en twee meisjes. De oudste dochter Maria Catharina trad in bij de Zusters Franciscanessen in Arendonk, waar zij overste was van 1876 tot 1920. De andere dochter, Catharina Cornelia, werd geboren op 3 augustus 1837. Zij trouwde op 38-jarige leeftijd met de 25-jarige Petrus van Reijen, afkomstig uit Etten-Leur. Dit echtpaar bleef kinderloos.

Petrus (Piet) van Reijen was stationschef in Valkenswaard maar werd later douane-inspecteur in Venlo. Na de dood van zijn vrouw in 1909, nam hij zijn zuster Anna van Reijen bij hem in huis in Valkenswaard. Dat gebeurde in 1917, toen hij gepensioneerd was en weer in Valkenswaard woonde. Die zus was getrouwd geweest met de smid Antonius Waltherus van Gool uit Raamsdonk, die in 1890 kwam te overlijden en haar achter liet met 10 kinderen. De weduwe Van Gool bracht in 1917 nog drie kinderen mee naar Valkenswaard: Maria, Adriana en Antonie.

Het huis in Valkenswaard was voor de hele familie Van Gool een middelpunt, tot aan de Tweede Wereldoorlog. Regelmatig kwamen broers en zusters met hun kinderen op bezoek.

De twee zussen Maria en Adriana (Jeanne) hebben tot eind jaren ’60 van de vorige eeuw in het huis aan de Luikerweg gewoond. Na de dood van Marie ging Jeanne naar bejaardencentrum Kempenhof, waar ze in 1974 op 92-jarige leeftijd overleed. Na hun dood werden de bezittingen verdeeld onder de vele neven en nichten. Eén van hen, Paul van Gool uit Oosterbeek, heeft onlangs besloten dat een aantal zaken uit de nalatenschap terug moet naar Valkenswaard.

In ons archief zullen die zaken bewaard blijven en voor belangstellenden in te zien zijn.

Christ van den Besselaar